Από την Φουκοσίμα στο Τσέρνομπιλ
There are no translations available.

Η πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας που βρίσκεται σε εξέλιξη τις ημέρες αυτές ανασύρει μνήμες από το Τσέρνομπιλ ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της γαλλικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN), εκτιμάται ότι η καταστροφή βρίσκεται στο επίπεδο 6 («σοβαρό ατύχημα»), βάσει μια διεθνούς κλίμακας με ανώτατο όριο το επίπεδο 7, που έχει παρατηρηθεί μόνο μία φορά στην ιστορία: το 1986  στο ατύχημα του Τσέρνομπιλ.

Ανασύροντας από το αρχείο μας ένα πολύ ενδιαφέρον-προφητικό άρθρο του γνωστού συγγραφέα Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως των Πατρών π. Κυρίλλου Κωστοπούλου Διδάκτορος Θεολογίας διαπιστώνουμε την επικαιρότητά του και το παραθέτουμε παρακάτω για τους σκεπτόμενους επισκέπτες του εργαστηρίου Υγειοφυσικής και Υπολογιστικής Νοημοσύνης:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Μάϊος 1986)

Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Αυτές τις ημέρες ολόκληρη η ανθρωπότητα και κυρίως η Ευρώπη έζησε και ζεί ακόμη εφιαλτικές στιγμές εξ΄ αιτίας του ραδιενεργού νέφους, το οποίο κάλυψε τον ευρωπαϊκό ουρανό και έκαμε με τα ραδιενεργά κατάλοιπά του να φωλιάσει ο θάνατος στις περισσότερες τροφές και σ΄ αυτό ακόμη το νερό.

Τα bekerel, τα rem, τα roentgen, τα rad, το καίσιο, το στρόντιο και το ιώδιο-131 έκαναν τον άνθρωπο να βρίσκεται αυτό τον καιρό σε αγωνία, σύγχυση και αβεβαιότητα για το μέλλον του.

Έτσι αβίαστα ο εχέφρων άνθρωπος έφθασε στο θλιβερό γι΄ αυτόν συμπέρασμα: ότι με την αλόγιστη χρήση της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας κινδυνεύει να αλλοτριωθεί. Αυτό τον κάνει να προβληματίζεται. Φοβούμαι όμως, ότι ο σημερινός ανεύθυνος άνθρωπος προβληματίζεται για να προβληματίζεται, χωρίς να μπορεί να συλλάβει και να διακρίνει το ουσιώδες από το επουσιώδες. Και εδώ το ουσιώδες πρόβλημα και θεμελιώδες είναι ένα: Η όχι ορθή πορεία του ανθρώπου.

Ο σημερινός άνθρωπος αφού κήρυξε τον «θάνατον του Θεού» με τον Νίτσε και τον Σάρτρ, θεοποίησε την επιστήμη και την τεχνολογία, χωρίς να μπορέσει να σκεφθεί ότι ίσως κάποτε υπάρξει κανένα Τσερνομπίλ που δεν θa είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί χωρίς την βοήθεια Εκείνου που θεωρητικά σκότωσε. Χωρίς δηλαδή την βοήθεια του Παντοδύναμου Θεού.

Γι΄ αυτό πιστεύω ακράδαντα, ότι το πρόβλημα δεν είναι επιστημονικό ούτε πολιτικό. Το πρόβλημα είναι Θεολογικό. «Και εάν θέλητε και εισακούσητέ μου, τα αγαθά της γής φάγεσθε εάν δε μη θέλητε, μηδέ εισακούσητέ μου, μάχαιρα υμάς κατέδεται. το γάρ στόμα Κυρίου ελάλησε ταύτα» (Ησαϊας Α 19-21).

Ο άνθρωπος με την παρακοή του στο θέλημα του Τριαδικού Θεού έφερε όλα τα κακά και σιγά – σιγά πορεύεται και προς αυτή την αυτοκαταστροφή του.

Ο Προφήτης Ιερεμίας, όπως και όλοι οι άλλοι προφήτες προφητεύει για την εποχή του αλλά οι προφητείες αυτές έχουν και εσχατολογικό χαρακτήρα. Συναντάμε στον προφήτη αυτό την εξής σπουδαία και περίεργη προφητεία: «Και εγένετο λόγος Κυρίου εκ δευτέρου πρός με λέγων.τι συ οράς; Και είπα. λέβητα υποκαιόμενον και το πρόσωπον αυτού από προσώπου Βορρά και είπε Κύριος προς με. Από προσώπου Βορρά εκκαυθήσεται τα κακά επί πάντας τους κατοικούντας την γήν» (Ιερ.Α 13).

Βεβαίως εδώ ομιλεί για την εισβολή των Σκυθών στην Ιουδαία. Όμως, όπως και πιο πάνω είπαμε έχει και εσχατολογικό χαρακτήρα η προφητεία αυτή. Στο Εβραϊκό κείμενο η λέξη SIR σημαίνει μετάλλινο λέβητα, οι δε Σκύθες είναι οι πρόγονοι των Ρώσων. Μήπως λοιπόν, εδώ υπάρχει κάποια υπονόηση του σημερινού δυστυχήματος και των άλλων που πρόκειται να συμβούν;

Αλλά και στο βιβλίο της Αποκαλύψεως στο Η΄ κεφάλαιο υπάρχουν οι στίχοι 10 και 11 που είναι ανησυχητικοί για την εποχή μας, γιατί όπως γνωρίζουμε, τα γεγονότα τα αναφερόμενα στην Αποκάλυψη του Ιωάννου ερμηνεύονται αφού πραγματοποιηθούν. Λένε αυτά τα χωρία «Και ο τρίτος Άγγελος εσάλπισε και έπεσεν εκ του ουρανού αστήρ μέγας καιόμενος ως λαμπάς, και έπεσεν επί το τρίτον των ποταμών και επί τας πηγάς των υδάτων. Και το όνομα του αστέρος λέγεται ο Άψινθος(φυτό πικρό-δηλητηριώδες) και εγένετο το τρίτον των υδάτων εις άψινθον και πολλοί των ανθρώπων απέθανον εκ των υδάτων, ότι επικράνθησαν».

Μήπως και αυτή η προφητεία εκπληρώνεται στις ημέρες μας και πρόκειται να ολοκληρωθεί η εκπλήρωσή της;

Ένα πάντως είναι γεγονός, ότι πρέπει κάποτε ο σημερινός άνθρωπος να κατανοήσει ότι η αρχή «μέτρον πάντων χρημάτων άνθρωπος» έφερε τον άνθρωπο στο χείλος της αυτοκαταστροφής του. Είναι καιρός να αντικαταστήσει ο άνθρωπος αυτή την αρχή, με μία άλλη λυτρωτική και σωτηριώδη «μέτρον πάντων ο Θεάνθρωπος». Εάν αυτό συμβεί, τότε ο Αναστάς Θεάνθρωπος θα δώσει στον άνθρωπο εκείνο, που κανείς άλλος δεν μπορεί να του δώσει. Την νίκη κατά της φθοράς και του θανάτου.

 

Μετ΄ ευχών και τιμής

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΕΡΟΚΗΡΥΞ Ι.Μ.ΠΑΤΡΩΝ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Στατιστικά Ιστοσελίδας

Content View Hits : 823108